Hunaja

Hunajaa Ounasvaaralta

Kesän 2019 hunajaa on saatavilla Beebiken liikkeestä! Kesä oli kylmänpuoleinen, minkä vuoksi sato oli pienehkö. Hunaja on kuitenkin erinomaista kuten aina, tänä vuonna tummaa ja aromikasta.

Beebiken omat mehiläiset asustavat samassa pihapiirissä vanhan pyörähuollon kanssa. Nyt ne valmistautuvat talvesta selviämiseen. Talven ne viettävät niin kutsutussa talvipallossa, eli tiiviisti yhdessä pesän sisällä pitäen toisensa ja ennen kaikkea kuningattaren lämpimänä. Mehiläiset eivät horrosta kuten useimmat hyönteiset, vaan talvipallossa on koko ajan noin 30 astetta lämmintä. Itse asiassa hunajaa valmistetaan talviravinnoksi yhdyskunnalle, ei suinkaan ihmisten käyttöön. Me mehiläishoitajat taas korvaamme ottamamme hunajan sokerilla, jota mehiläiset voivat yhtä hyvin varastoida ravinnokseen. Sokerin lisäksi pesään jätetään aina vähintään yhteen laatikkoon oikeaakin hunajaa, siihen jossa syksyn viimeistä mehiläissukupolvea kasvatetaan.

Viime kesän hunajassa oli runsaasti horsmankukan mettä. Tästä tuli Beebiken hunajan vaalea väri ja juokseva olomuoto.  Hunaja ei kovin helposti kiteydykään kovaksi, vaan pysyy juoksevana ilman mitään käsittelyjä!