Hunaja

Hunajaa Ounasvaaralta

Beebiken hunaja on loppunut tältä vuodelta! Liikkeessä on kuitenkin yhä lappilaista hunajaa saatavilla.

Beebiken omat mehiläiset asustavat samassa pihapiirissä vanhan pyörähuollon kanssa. Talven ne viettivät niin kutsutussa talvipallossa, eli tiiviisti yhdessä pesän sisällä pitäen toisensa ja ennen kaikkea kuningattaren lämpimänä. Mehiläiset eivät horrosta kuten useimmat hyönteiset, vaan talvipallossa on koko ajan noin 30 astetta lämmintä. Itse asiassa hunajaa valmistetaan talviravinnoksi yhdyskunnalle, ei suinkaan ihmisten käyttöön. Me mehiläishoitajat taas korvaamme ottamamme hunajan sokerilla, jota mehiläiset voivat yhtä hyvin varastoida ravinnokseen. Sokerin lisäksi pesään jätetään aina vähintään yhteen laatikkoon oikeaakin hunajaa, siihen jossa syksyn viimeistä mehiläissukupolvea kasvatetaan.

Nyt mehiläiset ovat jo usean viikon ajan keränneet mettä ja siitepölyä lähialueen kasveista ja väki pesissä lisääntyy koko ajan.

Viime kesän hunajassa oli runsaasti horsmankukan mettä. Tästä tuli Beebiken hunajan vaalea väri ja juokseva olomuoto. Todennäköisesti hunaja ei kovin helposti kiteydykään kovaksi, vaan pysyy juoksevana ilman mitään käsittelyjä!