Sähköpyörien akun kestosta

Tiesitkö, että sama ihminen, samalla pyörällä ja samalla säällä voi ajaa yhdellä latauksella yhdellä kertaa 20km ja toisella kertaa 80km? Miten ihmeessä? Ja ei, akkua ei ole välissä vaihdettu suurempaan eikä tämä ole muutenkaan kompakysymys.

Moni asia vaikuttaa sähköpyörän kantamaan, erittäin moni asia. Jos meillä on pyörässä 400 Wh akku, niin kirjaimellisesti se kestää käyttöä 400 watin teholla tunnin ajan ennenkuin tyhjenee. Laillisen sähköavusteisen pyörän moottori on keskimäärin 250-wattinen, mutta tehoa tarvitaan vähemmän rauhallisessa, tasaisessa ajossa, ja enemmän esimerkiksi ylämäessä tai kiihdytyksessä. Samoin tehoja käytetään enemmän, jos lastia on paljon, renkaissa on vähän ilmaa tai on vastatuuli. Peräkärry lisää kulutusta erityisesti liikkeellelähdössä merkittävästi. Kovat renkaat, myötätuuli ja vähäinen kuorma vastaavasti säästävät kulutusta.

Maksimiteho pyörän moottorissa voi olla helposti jopa 500W kun kiihdytetään pysähdyksestä liikkeelle. Jos henkilö ajelee kaupunkikeskustassa, pysähtyy risteyksissä toistuvasti ja ajaa keskimäärin hitaasti, esim. 13km/h, jää akun kantama noin 20 kilometriin.

Sen sijaan, kun sama henkilö, suurinpiirtein samoissa sää- ja keliolosuhteissa ja samoilla varustuksilla, lähtee ajamaan vaikkapa Oikaraisen lenkkiä, vieläpä tasaisella 20km/h vauhdilla, akku on 40 km retken jälkeen vasta puolivälissä.

Nämä faktat eivät tietenkään tarkoita sitä, että aina pitäisi ajaa kevyesti ilman pysähtymisiä. Se sijaan kannattaa ajoittaa akun lataaminen omaan arkeen sopivaksi, eikä tarvitse säikähtää, jos akku ”yhtäkkiä” loppuukin aiemmin.

Pyörän akkua ei tarvitse ajaa tyhjäksi vaan sen voi ladata täyteen missä vaiheessa tahansa. Jos pyörää ei vaikkapa talvikuukausina käytetä, on akku hyvä ladata 60-80 % varaustasoon ja säilyttää sisätiloissa lämpimässä – ei siis vaikkapa lämmittämättömässä pyörävarastossa. Ajan ja käytön myötä akun kesto heikkenee, sekin on luonnollista. Akun vaihtoa kannattaa harkita siinä vaiheessa kun sen kantama ei enää vastaa omiin tarpeisiin. Yleensä akku kestää useita vuosia, kunhan sitä on säilytetty oikein.